V-aţi întrebat vreodată cum sunt oamenii care conduc cele mai mari companii din lume? De unde au pornit şi ce au făcut ca să ajungă atât de sus, cât câştigă ori ce hobby-uri au?
Probabil nici nu v-aţi imaginat, de exemplu, că bossul de la McDonald’s nu are studii superioare, că fondatorul IKEA, deşi miliardar, este atât de zgârcit încât se îmbracă de la second-hand, sau că directorul Nokia a avut probleme cu legea. Vă prezentăm, azi, aspecte mai puţin cunoscute din viaţa celor aflaţi la cârma unor adevărate imperii financiare.
Şeful cel mare de la McDonald’sn-are facultate!
Are o minte sclipitoare, spun angajaţii săi, însă puţini ştiu că şeful cel mare al lanţului de fast-food McDonald’s, americanul James Skinner, nu are studii superioare. A terminat liceul şi apoi, în 1971, fiindcă familia sa nu şi-a permis să-l trimită la facultate, s-a angajat cu ora la compania pe care o conduce în prezent.
Olli Pekka Kallasvuo, amendat pentru trafic
Are 56 de ani şi lucrează de 29 de ani la Nokia, unde a ajuns de curând preşedinte al consiliului de administraţie. În 2005, finlandezul Olli Pekka Kallasvuo a fost acuzat de trafic de bunuri de lux şi a plătit o amendă uriaşă - 31.000 de euro - pentru că a uitat să declare la ieşirea din Elveţia produsele achiziţionate. E înnebunit după site-ul Wikipedia şi după istorie.
Indra Nooyi este înnebunită după perle
Indra Nooyi, 53 de ani, preşedinta companiei Pepsi, este prima indiancă aflată într-o poziţie atât de înaltă într-o corporaţie americană.
În general, afişează o ţinută business, sobră, în nuanţe pastelate. Nu renunţă la costumele cu fustă sau la perlele care îi plac atât de mult şi care, după părerea ei, îi poartă noroc. De altfel, are o colecţie impresionantă de perle naturale, preferatele ei fiind cele albe.
Anne Mulcahy taie în carne viePreşedinta de la Xerox, americanca Anne Mulcahy, 57 de ani, e cea mai de temut persoană din companie.
Deşi în 1976 a pornit de la funcţia de agent de vânzări şi trăia doar din comisioane, aceasta, fire extrem de ambiţioasă, a lăsat la o parte viaţa personală şi, în 2001, a ajuns “şefa cea mare”.
Imediat a impus o ordine desăvârşită, o ţinută strictă, iar dacă un angajat nu se ridica la înălţimea standardelor ei, era concediat pe loc. Cămăşile bărbaţilor trebuie să fie impecabile, iar femeile poartă, obligatoriu, costum din două piese.
Muhtar Kent a fugit în SUA cu 1.000 $ în buzunar
Actualul boss al companiei Coca- Cola, Muhtar Kent (57 de ani), provine dintr-o familie renumită în Turcia datorită actelor de eroism ale tatălui său. Seniorul a salvat câteva zeci de evrei de la moarte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind supranumit “Schindler al Turciei”. Ca să se realizeze, Muhtar a fugit în SUA, la vârsta de 22 de ani, având în buzunar 1.000 de dolari şi hainele de pe el. Acum câştigă lunar 1.100.000 de dolari.
Robert Iger îl adoră pe Winnie the Pooh
Americanul Robert Iger (58 de ani) este preşedintele companiei Walt Disney din 2005. Conform angajaţilor, lui Iger i se datorează inovaţiile tehnologice din filmele animate realizate în ultimii ani, precum Wall-E, şi asta deoarece a riscat şi a cumpărat studiourile de animaţie Pixar, plătind aproape 5 miliarde de dolari. Iger este un mare fan al lui Winnie the Pooh, având acasă atât filmele cu simpaticul ursuleţ, cât şi o întreagă colecţie de jucării de pluş.
Ingvar Kamprad, cel mai zgârcit miliardar
Fondatorul companiei suedeze Ikea, Ingvar Kamprad (81 de ani), e celebru în lume pentru zgârcenia lui. Poartă haine second hand, conduce o maşină Volvo veche de aproape 20 de ani, iar când aceasta se strică, merge cu transportul în comun. Recent, el a recunoscut că a renunţat la frizerul la care se tundea de peste 10 ani pentru că a găsit un altul mai ieftin. În plus, Kamprad, care are o avere de 30 de miliarde de dolari, zboară numai cu companii low-cost.
Mark Parker vrea numai pantofi eco
“Vizionarul de la Nike”, aşa este supranumit americanul Mark Parker (53 de ani), directorul cunoscutei companii de peste Ocean. Datorită lui, Nike a lansat pe piaţă, în premieră mondială, pantofii ecologici Nike Air, pentru fabricarea cărora nu s-au folosit obişnuiţii adezivi chimici, ci o altă substanţă rămasă secretă. Obiectivul lui Parker e de a realiza numai încălţări ecologice, el fiind un susţinător al luptei împotriva încălzirii globale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu